De Weerribben is een bijna 3500 ha groot gebied. Samen met “de Wieden” bij Giethoorn, is het met 7000 ha natuur het belangrijkste moerasgebied van N-W Europa (Natuurpark Weerribben-Wieden)

In het gebied is inmiddels de visotter weer uitgezet. Het was de bedoeling dat in het voorjaar van 2003 er totaal zo’n 14 rond zouden zwemmen in de Weerribben,

inmiddels zijn er een onbekend aantal jongen geboren, welke zowel in de Weerribben als in de omliggende provincies zijn gesignaleerd.

Ook de komende jaren word het natuurgebied verder uitgebreid, zo worden in de volgende gebieden enkele percelen opnieuw "terug gegeven" aan de natuur:

Ossenzijl, polders Wetering west en oost, kuinre, scheerwolde, blankenham, blokzijl, giethoorn. Ook word het viaduct wetering (N333 Steenwijk - Blokzijl) aangepast,

zodat wild onder de weg door kan trekken.

 

 

In De Weerribben zijn tal van zeldzame diersoorten te vinden o.a. verschillende libellen soorten, vogels o.a. blauwborsten, roerdompen, lepelaars en ook een wielewaal word gesignaleerd.
Verder komt de zeldzame Vuurvlinder ook nog in de Weerribben voor. Dus alles bij elkaar is De Weerribben zeer geliefd voor dierenliefhebbers, vogelaars etc.

Kortom als u van de natuur, rust, wandelen, fietsen, kanoën, vissen, en een schone omgeving houd bent u in Kalenberg (de weerribben - wieden) aan het juiste adres.